November 22, 2007

Eperfa

pilisvorosvar-daily-photo-eperfa

This tree, located near the church showed yesterday, is a 300 years old mulberry tree. The mulberry tree wood is used to make barrels for palinka. This one obviously escaped this fate!

A Templom téren áll a több mint 300 éves eperfa. Korábban az eperfából - ma már nem jellemző - pálinka hordókat készítettek.

Cet arbre, situé près de l'église montrée hier, est un mûrier vieux de 300 ans. Le bois de mûrier est très utilisé pour fabriquer les tonneaux dans lesquels on peut faire vieillir la palinka. Celui-ci a de toute évidence échappé à ce destin !

13 comments:

Anonymous said...

Hello!!!

Ha jól tudom, ez egy szederfa. Amikor potyog a termése mindíg feketére festi a járdát a sok eltaposott gyümölcs. Amúgy szuper az oldal, nagyon tetszik.

Khádi said...

Kedves Anonymus!
A szederfa és eperfa szinonímák! Latinul: morus!
Üdv: Khádi

Unknown said...

Ez a fa nem több, mint 300 éves! Már megnézettük, és kb. ha 150 éves.
Ettől egyáltalán nem veszít értékéből, hiszen gyönyörű ez a fa. Macskabagoly, seregély, sárgarigó fészkel rajta. Felesleges túlzásokra semmi szükség, a valóságnál nem kell jobb! ( Pándi Tircs)

Khádi said...

Kedves Tircs! Köszi az infót. A 300évet a város honlapján találtuk, de utána fogunk járni pontosabban.
Üdv: Khádi

Khádi said...

Pilisvörösvárnak van olyan rendelete, ahol a fa ültetését a plébánia templom építésének időpontjára teszi, ez pedig 1703. Most mi az igazság?

Anonymous said...

Most már nagyon érdekel mi az igazság:D

Anonymous said...

Khádi, te nem voltál ott az ültetésnél???

Khádi said...

Imádlak! De még csak 22 éves múltam! Egy ideje:)

Anonymous said...

Tényleg a helyi rendeletben rögzítették a fa korát. A rendeletet egy vadgazdálkodási szakmérnök készítette elő, úgy tudom szakértők bevonásával. Biztosan lehetnek különböző vélemények. Teréz, ti kit kérdeztetek meg? Sch. Szilvi

Unknown said...

Na, itt vagyok, sziasztok!!
Egy botanikus-madarász ismerősömmel sokszor néztük már a fát. Igaz ő nem " hatóság".Ő mondta, hogy az 1800 as évek felén ültethették, 1840-1860 körülre teszi. Megpróbálom most felvenni vele a kapcsolatot. Viszont ha szakmérnökök, meg ilyesmi hozzáértők,ráadásul egybehangzóan állítják, akkor biztos igaz. Í váz ned!! :)) utánakérdezek!!

Anonymous said...

Szerintem vágjuk ki és számoljuk meg az évgyűrűket! ;-)
Andor

Anonymous said...

Andor, ez nem igazságszolgáltatás, ahol lesittelünk fűt-fát (eperfát) azt majd ha megszökik vagy fellebbez 10 év múva akkor kiderül az igazság....no mindegy, nem értem miért nem kérdezzük meg a fától??? Különben Vikinek alles gute!!!! Ahoj Miki

Anonymous said...

Kedves Miklós,

örülök, hogy a 10 év lesitteléshez az "igazságszolgáltatás" szót kötötted, mert valóban ez fedi a valóságot. Mindenki azt kapja, ami jár neki, ami igazságos. Örülj, hogy kint vagy. ;-)))

Alles Gute Neked is és asszonyodnak is, aki (jelenleg) szintén ebben a jogszolgáltató közegben dolgozik.

Andor